Praktbok om fløyterhistorien

Den stolte historien om tømmerfløytingen i Vefsnavassdraget er samlet mellom to permer i ei praktbok.

Direktør Sten Rino Bonsaksen i Helgeland Museum takker redaksjonen for arbeidet med boka om tømmerfløytingens historie. Fra venstre Arild Tokle, Are Halse, Halle Heggli og Kjell Øksendal. (Foto: Asbjørg Sande)

– På høy tid, skriver Kjell Øksendal i forordet.

– Tømmefløyting og tømmerfløytere har et godt, ja, nærmest heroisk ettermæle. Det er forjent. Men lite er nedfelt på papir om innsatsen gjennom snart 200 år.

Boka ble presentert på Mjaavatnbrygga på Tiendebyttelørdagen der fire av de seks medlemmene i redaksjonen var til stede. Håmund Ivarrud døde i 2016 og Kari Wærum hadde ikke anledning til å delta. Men Are Halse, Halle Heggli, Arild Tokle og Kjell Øksendal var alle med da direktør Sten Rino Bonsaksen i Helgeland museum takket dem for innsatsen.

Han overlot selve bokbadingen til Gaute Grøtta Grav, mest kjent som programleder i TV2s Farmen. På en lett og uhøytidelig måte ledet han samtalen om arbeidet med og innholdet i boka, som må karakteriseres som et betydelig lokalhistorisk bokverk.

Boka er utgitt på museets eget forlag, Selhornet Forlag, og kommer i et opplag på 2000 eksemplarer. Prisen er 450 kroner. Allerede på lanseringsdagen fikk forfatterne det travelt med å signere bøker som ble kjøpt der og da.

Boka er delt i to, med en historisk del om landskapet, arbeidet og utstyret som ble brukt og intervju med tømmerfløyterne. Den andre delen beskriver kulturminnene i landskapet. I denne delen er det svært gode kart med kartreferanser som vil gjøre det enkelt å oppsøke fløyterminnene. Totalt er det registrert 135 fløytingsobjekter i forbindelse med bokarbeidet.

Boka er gjennomillustrert med gode historiske bilder av landskapet og naturinngrepene, utstyret og menneskene. Men også med nye bilder fra kulturminnene slik de framstår nå, 50 år etter at tømmerfløytingen ble avsluttet i Vefsna-vassdraget.

Også tømmerfløytingens egen terminologi har fått sitt eget kapitel, der ord og uttrykk er forklart.

Redaksjonen er allerede i gang med å planlegge bind to av bokverket. Det vil ta for seg livet i tømmerkoiene.

Gaute Grøtta Grav ledet bokbadingen på Mjaavatnbrygga.

Halle Heggli, Arild Tokle, Are Halse og Kjell Øksendal signerer bøker, her er det Edgar Bogfjellmo som venter på sitt eksemplar.

“Vefsnavassdraget. 100 år med tømmerfløyting” er utgitt på Selhornet forlag.