Rydder i bokskattene

IMG_1533

Rønnaug Tuven og Per Smørvik er styremedlemmer i Vefsn museums- og lokalhistorielag som har påtatt seg ryddesjauen i Alrunen antikvariat. (Foto: Asbjørg Sande)

Kvalifisert gjetting anslår bokmassen i Alrunen antikvariat i Mosjøen til 30.000 bind. Nå blir alt ryddet, noe kastet og resten klargjort for salg igjen.

IMG_1522

Per Sjåvik bærer ei Gilde-bakke full av bøker over tunet til Svenskloftet der Hans Pedersen og Kjell Øksendal (med ryggen til) tar den endelig avgjørelsen om hva som skal kastes.

Rønnaug Tuven og Per Smørvik har fått ansvar for lokalhistorien og tar for seg bok for bok i hyllene som er merket og sortert etter geografiske regioner i Nordland og Nord-Norge. Utfordringen er å få skaffe seg oversikt og avgjøre hva som fortsatt skal få friste kundene og hva som skal ut. På naborommet rydder Øyvind Bing og Per Sjåvik i norsk og utenlandsk skjønnlitteratur, i religiøse skrifter og fagbøker om alt fra astronomi til seksualkunnskap.

Gilde-bakker fylt med store og små, tykke og tynne, kjent og ukjente bøker blir båret over tunet til Svenskloftet, der Kjell Øksendal og Hans Pedersen avgjør den videre skjebnen til hver enkelt.

Alrunen ble opprettet av bokhandler Hans Rue Døsen tidlig på 70-tallet og ble snart kjent blant spesielt interesserte langt utover Helgelands og til og med Norges grenser. I tillegg til lokalhistorie fra Nord-Norge var krigslitteratur og litteratur fra Nordkalotten inkludert  litteratur om og av samer, spesialitetene.

IMG_1500

Et salig rot, vil noen si. Men etter hvert skal det bli mer oversiktlig og lettere å finne litterære skatter.

Etter at Døsen ble syk og døde og bokhandelen solgt, ble antikvariatet overtatt av Kulturverkstedet, der Brynhild Bing drev det også etter at hun gikk av som daglig leder. Hun ble etter hvert syk og måtte slutte.

Styret i Kulturverkstedet har gjort vedtak om dette prosjektet som omtales som en konsolidering og vitalisering, og Vefsn museums- og lokalhistorielag har påtatt seg ryddesjauen. Tanken er å drive antikvariatet videre med frivillig innsats innenfor temaene som hele tida har vært grunnstammen i samlingen.

For utover golvet står det ennå fulle og halvtømte esker. Overalt hvor det er plass, ligger det stabler med kjente og ukjente verk, med praktbøker og småskrifter, med hele og halve leksikon og bokserier med og uten stive permer. Her ligger «de fire store», Olav H. Hauges dagbøker, en førsteutgave av Ronald Fangen, om USA og Latin-Amerika av Per-Erik Borge, noen enkeltbind av «Mitt skattkammer» og «Kvinners seksuelle vaner og adferd – den fulle oversettelsen av Kinsey-rapporten». Sammen med de siste uttaver av Årbok for Helgeland og Far etter fedrane. Og altså mye, mye mer.

Mye er gitt av privatpersoner som har ryddet hjemme eller i dødsbo. Annet er kjøpt eller skaffet til veie av engasjerte drivere.

Det har ikke vært kapasitet nok til å sortere, analysere og katalogisere alt som er blitt tatt i mot, slår Øyvind Bing fast. Han har hjulpet til i antikvariatet på frivillig basis i flere år.

Men nå ryddes det altså opp. I framtida kommer du neppe til å finne verken bokklubb-bøker eller kiosklitteratur og kanskje ikke så mye annen skjønnlitteratur heller på Alrunen. Men det skal fortsatt være et attraktivt sted for litterær skattejakt.

Alrunen er en del av Kulturverkstedet. Etter initiativ fra Sjøgata vern og utvikling er det laget rapporter om status og utviklingsmuligheter for såvel antikvariatet som kunstgalleriet, som også er en del av Kulturverkstedet.

IMG_1526

Per Sjåvik (t.v.) og Øyvind Bing går gjennom avdelingen med norsk og utenlandsk skjønnlitteratur. Og veldig mye annet.

Alrunen antikvariat

Planen er at driften av Alrunen antikvariat som ligger midt mellom Sjøgata og Torget i Mosjøen sentrum skal videreføres ved hjelp av frivillig innsats. (Foto: Helgelendingen)