Klart for gjenåpning

Etter et knapt halvår med rydding og omorganisering er Alrunen Antikvariat klar for gjenåpning.

IMG_1875

Dugnadsgjengen ønsker velkommen til nyåpning av Alrunen Antikvariat lørdag. Fra venstre Bent Atle Holand, Per Sjåvik, Øyvind Bådstø Bing, Rønnaug Tuven, Hans Pedersen, Per Smørvik og Kjell Øksendal.

Kommende lørdag står ildsjelene som har møttes jevnlig til dugnad for bokskattene klare for å by dem fram for gamle og nye kunder. I Stallen bak Kulturverkstedet i sentrum av Mosjøen er det blitt lettere å orientere seg, enten en vet hva en leter etter eller leter etter noe en ikke helt vet hva er.

Vefsn museumslag tok ansvaret for å gjennomføre prosjektet på vegne av Kulturverkstedet og knyttet til seg en arbeidsvillig gjeng som har det til felles at de er opptatt av litteratur og historie. Enda flere har meldt seg som selgere. Alrunen vil i første omgang holde åpent hver lørdag mellom klokka 10 og 14, basert på frivillig innsats. Åpningtiden vil bli utvidet i forbindelse med arrangementer som for eksempel Galleria og Tiendebytte.

Godbiter

En del bøker er kastet, med tungt hjerte, bedyrer leder i museumslaget Hans Pedersen. Men det aller meste som nå ikke har fått plass i hyllene er foreløpig satt på lager.

– Vi har også hentet fram mange godbiter, både fra tidligere lager og fra gaver som var gitt i løpet av den seinere tida og som ingen har hatt kapasitet til å sortere før nå. Av gaver som er kommet i forbindelse med nyåpningen er for eksempel samtlige av Andreas Hauklands utgivelser.

Arven fra Døsen

Mye er gitt av privatpersoner som har ryddet hjemme eller i dødsbo, mens annet er kjøpt eller skaffet til veie av engasjerte drivere. Alrunen ble opprettet av bokhandler Hans Rue Døsen tidlig på 70-tallet og ble snart kjent blant spesielt interesserte langt utover Helgelands og til og med Norges grenser. I tillegg til lokalhistorie fra Nord-Norge var krigslitteratur og litteratur fra Nordkalotten inkludert  litteratur om og av samer, spesialitetene.

Etter at Døsen ble syk og døde og bokhandelen solgt, ble antikvariatet overtatt av Kulturverkstedet, der Brynhild Bing drev det også etter at hun gikk av som daglig leder. Hun ble etter hvert syk og måtte slutte.

Mangfold

Spesialitetene er som før. Fortsatt har lokal og regional historie en stor plass, der samtlige helgelandskommuner er representert. Det er også en god del interessant religiøs litteratur i samlingen, sier Pedersen. Innenfor skjønnlitteraturen er det både norske og utenlandske forfattere, og det finnes en god del barnebøker og lyrikk.

Klenodier

I antikvariatene er det ikke de eldste varene som selges billigst. Noen skikkelige klenodier, som for eksempel den originale «Far etter fedrane» av Reidar Svare er priset slik driverne mener denne boka fortjener. Den aller dyreste boka i samlingen er en sørsamisk gramatikk, på tysk, «Sprachlehre des Südlappischen nach der Mundart von Wefsen». Forfatter er Eliel Lagererantz og boka ble utgitt i 1923. Prisen er 2300 kroner.

Åpning

Åpningen lørdag vil bli markert med både snorklipping, kunstnerisk medvirkning og servering. Anne Severinsen vil dra noen historiske linjer og binde arrangementet sammen. Det er åpent for alle interesserte.

Tekst og foto: Asbjørg Sande

IMG_1867

Øyvind Bådstø Bing med antikvariatets mest kostbare bok – en samisk gramatikk på tysk.

IMG_1892

Rønnaug Tuven holder orden i den samiske avdelingen.

IMG_1888

Kjell Øksendal og Per Smørvik (nærmest) sorterer i lyrikkhylla.