Sprossa til Mosjøen

Sprossa på Norgesturne - med bil og henger

Else Rønnevig brenner for bygningsvern og bakerovner og er engasjert av Fortidsminnesforeningen til å dele av sitt engasjement over hele landet. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)

Else Rønnevig – like godt kjent som Sprossa – kommer til Mosjøen søndag 31. mai. Hun er på norgesturne fra Vardø i nord til hjembyen Lillesand i sør for å dele sine kunnskaper og sitt engasjement for bygningsvern.

Vefsn Museums- og Lokalhistorielag er sammen med Sjøgatas Vel og Helgeland museum lokale arrangører på Mjåvatnbrygga kl. 18.

Sprossa er blitt et begrep innen norsk bygningsvern. Tilnavnet fikk hun så tidlig som i 1978, da hun gikk ut i media på Sørlandet mot alle som byttet ut de gamle vinduene med nye. Det var nok ikke hyggelig ment, men hun tok like godt tilnavnet Sprossa i bruk – og laget en merkevare av det!

Fortidsminneforeningen arrangerer turneen og samarbeider med egne lokallag og andre arrangører over hele landet. Else Rønnevig skal holde 40 foredrag om bygningsvern på turneen. I Nordland stopper hun på Sortland, Ballstad, Bodø, Rognan, Ørnes, Mosjøen og Brønnøysund.

– Jeg er veldig glad for å kunne være her i dag og ønske Else Sprossa Rønnevig lykke til på ferden Norge rundt. Jeg må si at det er litt av en turné du har tenkt å legge ut på, Else, 75 år og like sprek, med et hjerte som brenner for kulturarven vår! sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft da turneen startet 10. april.

Les mer om hele turneen her.

Else Rønnevig foto Irene Hegge Guttormsen (2)

Else Sprossa Rønnevig.

Portveien 2_kurs (2)

Takket være enkeltpersonen Else Rønnevig, er det blitt en økt interesse for kulturvern i vårt land.