Endelig ble Kristian æresmedlem

Kristian Halse ble under årsmøtet i Helgeland Historielag på Vega utnevnt til æresmedlem.

Harald Monsen overrakte Kristian Halse diplomet som viser at Halse endelig er blitt æresmedlem i Helgeland Historielag. Foto: Martin Jøsevold

Harald Monsen overrakte Kristian Halse diplomet som viser at Halse endelig er blitt æresmedlem i Helgeland Historielag. Foto: Martin Jøsevold

 

Det var en ydmyk men sprudlende 90-åring som lørdag kveld ble utnevnt til æresmedlem i Helgeland Historielag under årsmøtet på Vega. Kristian Halse har vært en støttespiller og drivkraft i laget helt siden laget ble stiftet for 47 år siden.

Beskjemmet

Det var derfor en nesten beskjemmet Harald Monsen som innledningsvis påpekte unnlatelsessynden: Det er med en viss beklagelse at denne påskjønnelsen ikke tidligere har blitt tildelt Kristian Halse. Vi er derfor svært tilfreds med at vi denne gang får rettet opp tidligere unnlatelse og foreslår han som nytt æresmedlem, det 13. i rekken av Historielagets æresmedlemmer.

Aktiv deltaker

I begrunnelsen for utnevnelsen heter det blant annet: I Helgeland Historielag har han vært medlem siden starten i 1970/71. Han har vært til stede på de fleste årsmøtesamlinger og han har vært forfatter av 14 lange og gode artikler i Årbok for Helgeland. Som medlem av Årbok for Helgelands redaksjonsnemnd fra 2001 til 2012 har han lagt ned et formidabelt arbeid. Alltid var han på hugget med gode kunnskaper om lokalhistorisk emner samt en utrolig evne til å knytte kontakter med forfattere av årbokartikler. Årboka har i mer enn 40 år spilt en viktig rolle i Helgeland Historielag. De mange lesere og gode tilbakemeldinger boka har fått, har Kristian Halse en stor del av æren for.

Er blitt rikere

I sin takketale understreket Kristian Halse at han aldri har følt at arbeidet for Helgeland Historielag var en belastning.

– Jeg har tvert imot følt at jeg har fått og blitt rikere gjennom samværet med laget medlemmer. Han avsluttet talen med å lese en av sine mange formfullendte prologer.

Stor innsats

Historielaget på Vega og Vegaøyenes venner hadde lagt ned en formidabel jobb med å gjøre årsmøtehelga til en stor opplevelse for de tilreisende. Deltakerne ble blant annet tatt med på båttur til Tåvær der Vegaøyenes venner har restaurert ett av øyas tre hus – Øverstuen. Ellers ble deltakerne tatt til Kystlagets gigantiske museumsanlegg på Nes der det ble servert baccalao.

Arne Andersen fra Sandnessjøen ble gjenvalgt som leder. Og resten av styret ble også gjenvalgt.

helgeland historielag 2

Harald Monsen overrakte Kristian Halse diplomet som viser at Halse endelig er blitt æresmedlem i Helgeland Historielag. (Foto: Martin Jøsevold)
Åse Floa Steinrud var som vanlig en aktiv deltaker i møtet.

Tekst og bilder: Martin Jøsevold

Comments are closed.